Vážení přátelé, asi před třemi dny jsem prohlašoval, že se do prvního kola voleb už nijak literárně na těchto stránkách neprojevím, včerejší debata tří hlavních kandidátů mě nicméně přiměla nepatrně změnit plány.

Ono se totiž nejednalo o typickou debatu, kde by jednotliví kandidáti představovali sebe, své plány, výsledky své práce a snažili se oslovit co nejširší publikum. Ve skutečnosti se oba provládní kandidáti snažili šplhat po zádech AB a jejich hlavní devizou mělo být, že nejsou Babiš nebo Zeman. A moderátor, ačkoli ho mám jinak celkem v oblibě, přistoupil na tuto jejich hru a společně se snažili AB zahnat do kouta.

Stručně – nepodařilo se jim to. Politicky i státnicky mezi pan Babiš působil jako Gulliver v Liliputu. Zatímco paní profesorka nabízela zcela nekonkrétní řešení otázky tolerance menšin, pan Babiš se zabýval snížením a stabilizováním cen energií. Pro všechny. Pan generál vyhlásil obecně, že bude dobrým prezidentem a bude dbát na … já vlastně ani nevím na co, pan Babiš deklaroval, že chce mír. A tak to šlo i dále. Pan moderátor napadl pana Babiše, že po něm zůstal velký státní dluh, pan Babiš kontroval informací, že sice velký byl, ale menší, než před jeho nástupem do funkce. Takže dluh se snížil. „To ano, ale jen o několik procent“, zněla zoufalá odpověď moderátora, který viděl, že se debata neubírá „tím správným směrem“.

Z větší části se tedy v celé debatě hovořilo především o panu Babišovi, o jeho zásluhách a plánech a jeho oponenti po zjištění, že Covid jim k Hradu nestačí, začali vršit taktické chyby.

Řeknu vám, přátelé, být ideově pevný volič 5k, měl bych nyní velký morální problém. Volit PP nebo DN by bylo k zlosti.

Několikrát jsem tu už napsal, že ing. Babiš není zcela podle mých představ, že jako komunista celkem nerad volím velkopodnikatele, ale včera mě pan Babiš svým výkonem velmi potěšil. A co bych to skrýval, jeho oponenti vlastně také. 🙂

A proto si závěrem dovolím drobnou familiérnost:

„Protože nechci být ve válce, máš můj hlas, Andreji, v obálce.“

Váš Jiří Reichel, politický komentátor