Vážení přátelé, milí hosté

Prezidentské volby se blíží, blíží se pořád více, a za měsíc je tu máme. A já si myslím, že je nutné znovu a znovu o nich psát a mluvit. Dneska už budu konkrétnější.

Dnes navečer jsem si opět dal jedny zprávy na Nově, abych měl přehled, jakým dezinformacím budu zase příští týden čelit. Zprávy na ČT sleduju už opravdu jen výjimečně. Jsem starší člověk a proto se infarktním spouštěčům vyhýbám. Jen mě opět zamrazilo, že opravdu velká část naší populace získává „informace“ pouze nebo především prostřednictvím televize. Zprávy udělaly z 5k partu hrdinů i za tu ostudu v Harrachově. Naše televize je platným členem volebního štábu 5k a my ostatní musíme udělat vše, abychom tuto nerovnováhu přinejmenším vyrovnali.

Zatímco pravice (tím velice nepřesně označuji členy, voliče a příznivce naší vládní kalamity) má celkem jasno, umí se dohodnout a jednoho finalistu prezidentských voleb má jistého, nalevo se stále bojuje, zda Losna nebo Mažňák (pro později narozené, jsou to postavy z Rychlých šípů). A tak se snadno může stát, že bojovnější část národa bude mít ve finále zástupce dva a levice na mnoho let zcela vyklidí pole. Nikdo už nebude bránit v cestě do bídy, do pekel.

Zpět k prezidentské volbě.

Pro levici, pro dolních mnoho milionů jsou tu vlastně jen dvě jména – pánové Bašta a Babiš. Ani jeden není zcela můj favorit, podporoval jsem kandidaturu pana Skály, ale v současné situaci mám na výběr pouze z těchto dvou kandidátů.

Pokud se k problému postavím ideově, raději bych na hradě viděl pana Baštu. Jednoznačně deklaroval, že se nechce vojensky zapojovat do právě probíhajícího konfliktu, nechce tu žádné cizí vojáky, nemá žádný politický ani hospodářský škraloup, má politické zkušenosti, pracoval na velvyslanectví jak v Rusku, tak i na Ukrajině. Ale má jen necelá 3 procenta volebních preferencí. Málo.

Pokud zvolím přístup taktický, vítězí u mě pan Babiš. Ani trochu si nemyslím, že by to byl nějaký lidumil, ale jeho osobní zájmy mají jako vedlejší produkt mnohem přijatelnější politiku, než 5k. Jako velkopodnikatel potřebuje lidi ve firmách a ne na válečné frontě, jako dodavatel dostupných potravin potřebuje zákazníky a ne žebráky. Tím se zásadně liší od současného politického trendu. Je mi nepříjemné, že jako levicově orientovaný člověk podporuju velkopodnikatele, ale v dané situaci mi nic jiného nezbývá. Jeho preference se pohybují mezi 25 a 30%.

Situace je bohužel taková, že se nám vyprofilovali 3 přibližně stejně silní kandidáti (AB, PP, DN). Pokud by měl pan Babiš jen jednoho vážného soupeře, klidně bych volil pana Baštu, protože ve druhém kole by mohl mít větší šance než pan Babiš. Ale takto se velice snadno může stát, že do finále nepostoupí ani jeden. V prvním kole pan Bašta nepostoupí, protože pan Babiš má velkou a pevnou voličskou základnu a ti lidé mu svůj hlas prostě dají. Ale nemusí jich být dost k tomu, aby jejich kandidát vyřadil jednoho ze svých hlavních soupeřů. A pětikolka bude slavit.

A my ne. Ani voliči Babiše, ani voliči Bašty.

Za tři roky budou nové volby do poslanecké sněmovny. Vítěze voleb bude pověřovat sestavením vlády nový prezident. Přátelé, umíte si představit, že by to v případě prohry obou našich velkých „B“ proběhlo bez různých „tajemných náhod“ a „nečekaných zvratů“? Umíte si představit, že by například paní Nerudová pověřila pana Okamuru?

Lidé, je potřeba jít k volbám a volit takticky. Pokud nemůžete zapomenout na dobu covidovou, uvědomte si, že tehdejší opozice neměla žádné plány, pouze házela klacky tehdejší vládě pod nohy. Kdyby tehdy vládla současná vládní koalice, nebylo by to o nic lepší.

Velmi si vážím pana Bašty, ale z taktických důvodů budu volit pana Babiše, protože z již uvedených důvodů se před něj pan Bašta nedostane a můj hlas by potom mohl chybět v celkovém sčítání.

Přeju vám všem hodně sil a rozumnou volbu.

Jiří Reichel, politický komentátor

Mimochodem, navštivte i moji sekci „Ke stažení“. Mám tam pár svých produktů (zcela nepolitických) a rád bych, aby je lidé četli, když už jsem si s nimi dal tu práci. 🙂