Je po komunálních volbách a prvním kole voleb do Senátu PČR. Nebudu si lhát do kapsy, že se v mém případě jednalo o volební úspěch. Sítem kandidátů jsem propadl. Je tu spousta důvodů, dokonce i objektivních, nicméně politiku z pozice senátora v příštích šesti letech ovlivňovat nebudu. Jsou tu ale jiné možnosti a ty právě využívám. Mimochodem, založil jsem na Facebooku diskusní skupinu „Hlasy zdola“, která je určena pro nás, horních deset milionů. Není to překlep. Co by celá „elita společnosti“ dělala bez nás, řadových českých občanů?

Nyní však musím ještě jednou poděkovat všem svým voličům. Jejich, lépe řečeno vaší zásluhou jsem měl jeden z nejlepších výsledků v rámci KSČM. Téměř 2500 hlasů je velmi krásný a zavazující počet. Dostal jsem důvěru, které si nesmírně vážím. A je to znamení, že lidé přestávají vidět současné komunisty ve špatném světle. Budoucnost bude lepší.

Ale teď zpět do přítomnosti. V pátek, ještě před ukončením voleb, jsem byl nakupovat potraviny. Ceny v normálu. Tím je myšleno vysoké ceny, ale bez nárazového zdražení. V sobotu, kolem čtvrté hodiny, jsem ještě potřeboval pár drobností a ejhle! Pečivo a sýry přibližně o 10 – 15% dražší. Že by první povolební vlaštovka? Zpravidla se totiž ceny na víkend snižovaly.

Zkusím věřit, že se jedná o souhru náhod. Bylo by nemorální, kdyby řetězce čekaly s úpravou cen na nějaký signál. Lidé by se mohli domnívat, že byli mírně oklamáni. Volby sice nedopadly nijak přesvědčivě ani pro jednu stranu, ale vláda má pocit, že jí ve volbách občané místo přísného účtu vystavili bianko šek.

Čeká nás všechny pestré, těžké a zajímavé období. Boje s cenami energií a všeho ostatního, politické bitvy, spory o konflikt na Ukrajině, krachy firem, vzniky nových atd. atd. Vyjdeme z toho zlomeni nebo posíleni? Čas ukáže.

Váš komentátor a pedagog

Jiří Reichel