Milí přátelé,

dnes bych vzal na mušku vládu (jak jinak) a její finanční pomoc nám všem.

Už ani nevím, kolikrát jsem za poslední týden mohl v televizi sledovat výpočty a grafy, jak se o nás o všechny vláda vzorně stará a kolik ušetříme její zásluhou na energiích. Máme se tak dobře a vůbec si toho nevážíme, pacholci jedni.

Představte si, taková běžná rodina vlastně za rok získá přes dvacet tisíc do kasičky. Úžasné!

Jen mi tam tak trochu chybí druhá strana mince (respektive mincí, nebo ještě přesněji pořádného balíku bankovek). Na čem my vlastně ušetříme?

Od minulého roku, za dobu vlády pětikoalice (připomíná mi to dvanáctisměnu z filmu Kulový blesk) se zvýšily ceny energií o stovky procent. Pokud máme topení na elektřinu, jak se v minulých letech důrazně doporučovalo, je roční spotřeba kolem 10 MWh a třeba i více. K tomu připočteme 3 MWh na ohřev TUV a 2 MWh na běžný provoz domácnosti a máme tu 15 MWh ročně. A to se držíme celkem při zemi.

A nyní přikročíme k cenám. Před rokem ještě bylo možné nasmlouvat cenu elektřiny přibližně na 2-3 Kč za kWh, k tomu je nutno přičíst distribuční poplatky a jsme někde na 5000 Kč za dodanou MWh. Celkem tedy 75 000 Kč, což rozhodně není málo a představuje to měsíční zálohy zhruba 6000 Kč.

A přeneseme se v čase do dneška. Ještě před dvěma týdny se cena elektřiny na lipské burze vyšplhala na 700 € za MWh, což v přepočtu dělá asi 17000 Kč. I kdyby náš distributor měl žít jenom z kořínků, počítaná domácnost by měla ročně zaplatit částku přes 250 000 Kč. Zálohy potom stoupaly k nesmyslným 20000 Kč za měsíc. Likvidační pro většinu domácností vytápěných elektřinou.

A vláda řekla: „Dost!“ a dohodla na burze ceny pro naše distributory přijatelné a stát začal prosperovat.

Hezká pohádka, že ano.

Bylo to pochopitelně jinak. Vláda nařídila distributorům, pro které se nákupní cena elektřiny na zahraničním trhu nijak nezměnila, maximální prodejní cenu 6000 Kč za MWh, což činí téměř 9000 Kč včetně poplatků. Výše sledovaná domácnost tedy bude platit 15×9000=135 000 Kč ročně. Zálohy 11500 Kč měsíčně. Opět tragická výše, ovšem akceptovatelná, pokud pomineme postupné zbídačení obyvatelstva.

Stručně – vláda nechala dojít ceny až k nesmyslné výši, kterou by středně a nízkopříjmové skupiny nebyly schopny zaplatit a nyní zastropovala ceny na úrovni, která sice odběratelům zajistí trvalou chudobu, ale uhradit se dá. Pochvalme se, kolik jsme rodinám ušetřili.

Ale pozor – ten zbytek, který hradí distributor ze svého, je zapotřebí dorovnat, jinak zkrachují všichni distributoři a s nimi celá naše energetická soustava. Takže stát z našich společných peněz hezky vysolí dalších 120000 Kč na každou takovou domácnost ročně. Budoucí zvýšení státního dluhu z tohoto důvodu se odhaduje na čtvrt bilionu ročně. A ty bude muset někdo zaplatit. Nejlépe ze svých daní. Nebo třeba zvýšenými cenami zboží. Nebo jinak, nicméně nepochybujme, že to bude bolet.

Zpráva z lepšího soudku – aktuálně cena na burze poklesla. Ne tolik, jak bychom potřebovali, ale scénáře, které očekávaly růst až na 1000 € za MWh se zatím nenaplnily.

Je před volbami, takže vláda cílí tyto finanční akce na potenciální voliče. Cena elektřiny se zatím nemění u velkých podniků. Ty totiž nemají přímé volební hlasy. A po volbách, až se začne zdražovat snad i vzduch, to už bude pozdě rozmýšlet a hrozit. Vzhledem k obrovskému zvýšení nákladů velkých podniků lze totiž v krátkodobém horizontu očekávat masivní zdražení všeho. Opravdu všeho.

Snad jen ten upřímný lidský úsměv zůstane zdarma. Pokud se také nevytratí. Chraňme si jej. Prášek na spaní a dobrou noc.

Váš kandidát do Senátu PČR

Jiří Reichel

A závěrem moje volební priority:

1) česká rodina na prvním místě,

2) méně ideologie, více reálných řešení,

3) žádné národnostní či státní předsudky,

4) rovný přístup ke vzdělání i zdravotnictví,

5) spravedlivé zabezpečení potřebných,

6) úcta ke stáří a tradicím,

7) bezpečný stát.

Shrnuto: „S ROZUMEM K BEZPEČÍ“.