Dobrý večer, vážení přátelé,

všude vidíme jasné známky, že podzim už je za dveřmi. Sluneční svit slábne, dříve se stmívá, ovoce zraje, tažní ptáci se houfují v tisícihlavých hejnech a strany vládní pětikoalice slibují, jak vyřeší bezvýchodné životní situace lidí, které vznikly v důsledku nešťastných vládních kroků.

To víte, je pár dní před volbami a Titanic se naklání. Lidi už nechtějí poslouchat řeči o několika vrstvách svetrů, o větším počtu prací souběžně, aby měli prostředky na základní potřeby. Lidi už vůbec nechtějí poslouchat mlžné signály, nechtějí poslouchat nic, chtějí normální život, jaký tu ještě nedávno byl. Proběhla demonstrace, na sociálních sítích už pětikoalice nesedí na vrcholu světa s duhou kolem ramen, křesla se třesou. To jednoho zneklidní.

A navíc ten včerejšek, kdy v předvolební superdebatě předsedkyně KSČM Kateřina Konečná naprosto deklasovala ostatní předsedy a vyhradila jim role komparsistů, to musel být taneček po kuřích okách naší vlády.

Je proto pochopitelné, že se vláda bude snažit alespoň dočasně ucpat díry v trupu potápějící se lodi. Zastropování cen elektřiny a plynu se před volbami jako argument velice hodí. Ale z dlouhodobé perspektivy to problém neřeší. Ten je momentálně na burze. Tam je zapotřebí cenu změnit a nebo změnit podmínky naší účasti. Když cena 1MWh na burze kolísá kolem 600€ (přibližně 15000Kč) a cenový strop pro dodavatele je 6000Kč, těch zbylých přibližně 9000Kč je nutno někde vzít. Někomu vzít. A to místní dodavatel zůstane bez zisku.

Jistě, je zapotřebí okamžitě pomoci lidem, kterým už z bažiny nákladů na domácnost sotva kouká hlava. A pro zachování alespoň určité životní úrovně všech ostatních je nezbytné zastavit bezuzdné zdražování. Růst cen a platů by pouze totálně znehodnotil veškeré úspory. Ale co dál?

Elektřina zdražuje už více než rok. Ovšem zběsile rostla cena až v posledních měsících. Je to předpokládaný dopad sankcí. Jednou z priorit vlády musí být předcházení těmto krizím. Jedna předsedkyně vykládala, jak jsou znalí a zkušení. No nevím. Předpovědi tohoto stavu se na sociálních sítích objevují už delší dobu. Proč se jim nevěnovala pozornost? Lidé nejsou hloupí.

Dobrá, dohodli jsme se na garantované ceně. Je před volbami. Ještě určitě přijde mnoho slibů (které už dávno mohly být realitou). Je totiž před volbami. Nejspíš se těsně před volbami vytáhne a přepere i nějaké to špinavé prádlo. Co na tom, že po volbách se ukáže, že to byla jen mystifikace? Už bude odvoleno. Už tě, občánku milý, nepotřebujeme. Už je po volbách. Jen si klidně demonstruj, trp a až tě budeme potřebovat, zase ti něco slíbíme, plivneme na opozici a ono už to nějak dopadne.

Nebudu vás, milí čtenáři, unavovat dlouhými texty. Jen na mě inspirativně zapůsobila předvolební debata. Nevím, jestli jsem zklamán nebo pobaven. A trochu upravím výrok paní Konečné: „Co by vám mohla pětikoalice nabídnout, kdyby tu nebyli Babiš a komunisté?“

Zakončíme optimisticky: Všichni, kteří toto zrovna čteme, žijeme a máme čas se podívat na mobil nebo počítač. A to je velké plus. Sice zdražují energie, lidi se perou, straší nás covid, ale my se i z tohoto stavu dostaneme a bude nám hej, protože tento svět, i když se to občas nezdá, je pořád ten nejlepší, který máme.

Přeji vám dobrou noc (případně dobrý právě tento aktuální čas).

Váš kandidát do Senátu PČR

Jiří Reichel

A závěrem moje volební priority:

1) česká rodina na prvním místě,

2) méně ideologie, více reálných řešení,

3) žádné národnostní či státní předsudky,

4) rovný přístup ke vzdělání i zdravotnictví,

5) spravedlivé zabezpečení potřebných,

6) úcta ke stáří a tradicím,

7) bezpečný stát.

Shrnuto: „S ROZUMEM K BEZPEČÍ„.