Vážení přátelé,

poslední dobou se v naší kdysi tak krásné vlasti děje tolik nepravostí, že by tu jeden mohl psát a psát a nebralo by to konce. Pro první povzdech nad stupidní realitou jsem zvolil téma neustále omílané –

umělou energetickou krizi.

Máme většinu zdrojů. Máme zásoby uhlí, máme uran, dostatek vodních toků se slušným spádem, občas tu i zafouká a Slunce se do fotovoltaických elektráren také umí pěkně opřít. Na první pohled to vypadá, že si nemáme nač stěžovat, že se nemáme čeho bát. Elektřinu můžeme vyrábět „za hubičku“ a to v takovém množství, že nejsme schopni ji spotřebovat. A také se tak v minulých letech dělo. Dokonce i před revolucí jsme svítili, prali, luxovali, vařili, topili a ledničky nám k tomu spokojeně bzučely.

Jediné, co nám chybí v dostatečném množství, je ropa a plyn. Co tedy uděláme? No přece přerušíme odběry, protože … Proč vlastně?

Abychom zastavili agresi a ukázali světu, jací jsme kabrňáci? Ve výsledku si asi většina z nás představuje kabrňáka poněkud odlišně. Kabrňák zpravidla neprosí u sousedů s čepicí v ruce a nataženou dlaní.

Přes celou Evropu vedou obrovitá, dlouho budovaná potrubí, kudy tyto zatím nenahraditelné suroviny proudí do všech států. V budoucnu se lidstvo bez ropy a plynu bude muset obejít, je zapotřebí doladit postupy, které nám zajistí potřebnou energii z obnovitelných zdrojů. Nyní jsme však na těchto surovinách životně závislí. A že nám plyn bude posílat kamarád přes moře v lodích? Nezlobte se na mě, ale to mi připadá, jak kdybychom místo používání vodovodu zase běhali pro vodu s vědrem na náves. I při nejlepší vůli se násobně zvýší náklady na přepravu. To se musí projevit v ceně.

Druhá věc je, že hrozí nedostatek plynu. Vláda sice tvrdí, že jsme zásobeni na přibližně 80%, ale jedním dechem dodává, že je nezbytné všemi energiemi drasticky šetřit. Ano, ta myšlenka špatná není. Budeme šetřit. Máme rozum, dokážeme si (už zase) utahovat opasky. Co mi ale přijde naprosto neuvěřitelné, jsou vyhlášky o maximální povolené teplotě v různých typech místností s dovětkem, že přijdou kontroly a sankce. Nebudu se přít o navrhované výši maximální teploty. Jakékoli kontroly domácností jsou nepřijatelné bez ohledu na povolenou hladinu rtuti v teploměru.

Včera se ve zprávách jeden nejmenovaný vládní činitel divil, kde lidé berou nepodložené informace o těchto omezeních a případných kontrolách. Je před volbami, do půlky října se někteří lidé se silnějším žaludkem budou chovat k národu velice vstřícně a tvářit se, že o ničem nevědí. Nicméně médii proběhly přesné informace, kolik stupňů smíme mít v ložnici, kuchyni, koupelně a podobně a že nám hrozí sankce. Informoval o tom zástupce našich námořních lupičů.

Přátelé, sledujte zprávy. Co naši zastupitelé jeden den tvrdí, druhý den dementují. Četl jsem různé výzvy k demonstracím. Za měsíc a týden jsou volby. Komunální a senátní. Jednou za čas mají v rukách moc občané. Občané s volebními lístky u volebních uren. Tam lze vystavit politikům účet.

Váš kandidát do Senátu PČR

Jiří Reichel

A závěrem moje volební priority:

1) česká rodina na prvním místě,

2) méně ideologie, více reálných řešení,

3) žádné národnostní či státní předsudky,

4) rovný přístup ke vzdělání i zdravotnictví,

5) spravedlivé zabezpečení potřebných,

6) úcta ke stáří a tradicím,

7) bezpečný stát.

Shrnuto: „S ROZUMEM K BEZPEČÍ„.