Milí přátelé,

pokračuje povídání, ve kterém se dočtete něco o tom, jak žili prastaří i pramladí Čechové (i Moravané se Slezany, pochopitelně, a víceméně i Slováci).

Kapitola pátá – o frontách v obchodech.

Pokud porovnáme sortiment v obchodech dnes a dříve, pochopitelně z toho vyjde předlistopadová minulost bídně. Nabídka byla mnohem užší a některé zboží bylo nedostatkové, zvláště sezónní. A komunistobijci okamžitě zveřejňují černobílé fotografie nevídaného množství pánů v kloboucích a rádiovkách a žen v šátcích, jak tvoří dlouhé fronty.

No, za pár let mi bude 60 a už jako dítě jsem podobné fotografie považoval za dávnou minulost. Daleko před rokem 1980 byla standardem fotografie barevná. A klobouky a šátky? Možná tak naši prarodiče. Takže pokud jsou fotografie poválečné a autentické, patří někam do padesátých let, kdy se naše republika teprve vzpamatovávala po druhé světové válce.

Další postřeh … samoobsluhy a velké obchody byly u nás dříve jen výjimečně. Obchody byly specializované a velký nákup znamenal návštěvu několika prodejen. A pokud se někdo domnívá, že dnes fronty nejsou, tak asi nikdy nebyl v supermarketu. Jsou, ale máme je pod střechou. Představte si tu frontu, kdyby měl například Kaufland jen jednu pokladnu a to ještě před prodejnou.

Je lepší organizace prodeje. Marketing a reklama představují dnes samostatný, velmi drahý svět. A zatímco v předlistopadových reklamách pan Vajíčko nabízel jogurty a smetánky, dnes jsou hitem dámské vložky a whisky. Prodá se vše a co se neprodá, to se zlikviduje. Ekologicky, pokud možno. Minulý režim se snažil šetřit. Nakupovalo se spíše méně, pomáhalo se rozvojovým zemím.

Rozhodně nebylo vše dobré. Zásobování někdy vázlo, určité komodity (žvýkačky s Donaldem, ošoupatelné džíny, západní ojetiny) byly dostupné jen s obtížemi. Máme dnes mnohem lepší toaletní papír. Nabízejí se desítky druhů chleba. Také jsme o více než 30 let dále. Projevuje se technický pokrok. Mezi roky 1950 a 1980 se nabídka také výrazně rozšířila a zkvalitnila, ačkoli byl stále socialismus.

Stali jsme se součástí spotřební společnosti. Zatím se zdá nabídka v obchodech nevyčerpatelná, bohužel ne pro všechny dostupná.

Zatím.

Váš kandidát do Senátu PČR

Jiří Reichel

A závěrem moje volební priority:

1) česká rodina na prvním místě,

2) méně ideologie, více reálných řešení,

3) žádné národnostní či státní předsudky,

4) rovný přístup ke vzdělání i zdravotnictví,

5) spravedlivé zabezpečení potřebných,

6) úcta ke stáří a tradicím,

7) bezpečný stát.

Shrnuto: „S ROZUMEM K BEZPEČÍ“.